Izobraževalna agencija Palladio


TURIZEM

Zgodba se je pričela leta 1989, ko smo zasnovali in uspešno izpeljali prvo izobraževanje turističnih vodnikov, takrat še v okviru Društva turističnih vodnikov Slovenije. Seminar za turistične vodnike za nekaj manjših, takrat še porajajočih se zasebnih turističnih agencij, ki je potekal po naročilu Obrtne zbornice Slovenije, je vseboval dobrih 20 predavateljskih ur. Z naslednjimi seminarji se je obseg vsebine in vodniških tem večal in se do danes praktično podvojil. Vse od prvega seminarja poteka izobraževanje za turistične vodnike neprekinjeno dvakrat letno v Ljubljani, zamrlo je le v letu epidemije.

Leta 1993 smo za občino Cerknica zasnovali in prvič izvajali tudi izobraževanje lokalnih turističnih vodnikov, oziroma vodnikov po regiji. Do danes smo seminar za lokalne turistične vodnike izvajali v mnogih slovenskih občinah ali krajih, marsikje že tudi večkrat. Seznam si lahko ogledate na strani lokalnih turističnih vodnikov. Organizirale so ga različne institucije, od občin, razvojnih agencij, turističnih društev, turističnih zvez, zavodov, šol, informacijskih centrov do zasebnih turističnih agencij ali ljudskih univerz. Leta 1995 je izvajanje seminarjev za turistične vodnike prišlo pod okrilje novoustanovljene izobraževalne Agencije Palladio. V zadnjih trideset letih smo tako organizirali ali izvajali že skoraj dvesto seminarjev za turistične vodnike in lokalne vodnike po vsej Sloveniji. Število udeležencev na teh seminarjih se počasi bliža številki tri tisoč.

Po letu 2000 je zaživel Zakon o turizmu, ki je bil do danes nekajkrat dopolnjen in se danes imenuje Zakon o spodbujanju razvoja turizma. Zakon je predpisal pogoje za pridobitev licence državnega turističnega vodnika, ki lahko opravlja svoje delo po vsej Sloveniji in tudi znotraj držav Evropske skupnosti. Vsakdo, ki opravlja dejavnost organiziranja turističnih paketov, mora namreč pri vsaki izvedbi zagotoviti turističnega vodnika ali vodjo poti. Preizkus znanja že vse od sprejetja zakona izvaja Gospodarska zbornica Slovenije. Prav tako je zakon določil pogoje za opravljanje dejavnosti lokalnih turističnih vodnikov. Program turističnega vodenja v tem primeru predpišejo občine, ko sprejmejo odlok o organiziranju lokalnega vodenja na posameznem turističnem območju. Zato smo po letu 2000 pri Agenciji Palladio program izobraževanja za turistične in lokalne turistične vodnike nadgradili z dodatnimi vsebinami, ki omogočajo udeležencem izobraževanja uspešno pridobitev bodisi državne ali občinske licence.

 

 

FOTOGRAFIJA

Izobraževanje na področju fotografije sega v leto 2003, ko je pri Agenciji Palladio luč sveta ugledal prvi Začetni tečaj popotne fotografije. Istega leta smo ustanovili tudi Društvo popotnih fotografov in fotoreporterjev, ki je še danes precej aktivno. V sodelovanju z odličnimi fotografi Arnetom Hodaličem, Meto Krese in Stanetom Klemencem smo udeležencem izobraževanja ponudili znanje in bogate praktične izkušnje z mnogih zanimivih področij popotne fotografije in fotoreportaže. V program smo vključili poglavja kot so Osnove fotografije, Smernice za dobro fotografijo, Fotografiranje rastlin, živali, ljudi, arhitekture, pokrajine in dogodkov pa tudi nekatere bolj specializirane teme. Zadnje predavanje vključuje tudi osnovne korake za kakovostno obdelavo fotografij z računalniškimi programi kot so Adobe Photoshop, Lightroom, Camera Raw idr. Začetni tečaj popotne fotografije poteka dvakrat letno v Ljubljani, občasno pa ga organiziramo tudi po drugih slovenskih krajih.

Ker se je kmalu pokazala potreba po dodatnih fotografskih znanjih in veščinah, smo nekaj let po začetnem tečaju zasnovali nadaljevalni, oziroma Napredni tečaj popotne fotografije, ki udeležencem širi obzorja in bogati znanje s področja črno bele fotografije, kompozicije, uporabe bliskavice ter ulične (street) fotografije. Tudi ta tečaj organiziramo v Ljubljani dvakrat letno, spomladi in jeseni. Najnovejša pridobitev s področja fotografskega izobraževanja pa je tečaj Light painting, oziroma umetnost barvanja ali risanja s svetlobo, ki predstavlja lepo sožitje fotografije in umetniškega svetlobnega ustvarjanja.

V prihodnjem letu načrtujemo še nekaj novih tečajev, ki bodo potekali bodisi kot nadgradnja že utečenih vsebina ali pa bodo ponudili popolnoma nova znanja in fotografske izkušnje.

 

 

IZTOK BONČINA

Ustanovitelj in vodja izobraževalne Agencije Palladio je Iztok Bončina, ki je tudi organizator, predavatelj ali mentor na izobraževanjih, povezanih s turizmom, fotografijo in popotništvom. Je profesor umetnostne zgodovine in zgodovine ter dolgoletni svobodni fotograf in fotoreporter. Kot turistični vodnik ali vodja poti že od leta 1985 potuje in za številne domače in nekatere tuje turistične agencije vodi slovensko in angleško govoreče goste po Sloveniji, Evropi in mnogih drugih destinacijah, od Kamčatke do Galapagosa, od Tanzanije do Mehike. Dve leti je delal kot referent za potovanja po Evropi, Severni in Južni Ameriki ter Južni Afriki v agenciji Kompas Holidays, več let pa je bil tudi član izpitne komisije za pridobitev licence turističnega vodnika pri Gospodarski zbornici Slovenije.

Kot strokovni sodelavec občasno predava na Univerzi na Primorskem, Fakulteti za turistične študije Turistici, na kateri je leta 2019 uspešno zagovarjal doktorat z naslovom Sociološki vidik motivatorjev turističnih potovanj v vesolje in pridobil naziv doktor znanosti. Bil je med ustanovitelji Društva turističnih vodnikov Slovenije in dolga leta njegov predsednik, sedaj je že devetnajst let predsednik Društva popotnih fotografov in fotoreporterjev. Fotografira že od srednje šole, zadnja leta predvsem v vlogi fotoreporterja. Po opravljenem seminarju profesionalne fotografije pri New York Institut of Photography je znanje in izkušnje pridobival tudi na fotografskih delavnicah, ki so jih vodili prestižni svetovni fotografi, npr. David Alan Harvey, Antonin Kratochvil in Eugene Richards.

V različnih revijah in časopisih objavlja številne članke, zgodbe in fotoreportaže z vseh koncev sveta, organizira in vodi pa tudi fotografska potovanja po Sloveniji in zanimivih destinacijah po svetu (npr. Egipt, Šrilanka, Istanbul, Gruzija, Bolivija, Čile, Velikonočni otok...). Svoja potovanja, fotoreportaže pa tudi nekatere strokovne teme s področja fotografije, turizma, umetnosti, ekologije itd. je v zadnjih desetletjih predstavljal na številnih potopisnih predavanjih po vsej Sloveniji, v času epidemije pa tudi na daljavo. Bil je tudi pet let urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Popotnik. Poleg potovanj in fotografije je tudi, kolikor mu čas dopušča, aktiven ljubiteljski astronom, potapljač in kolesar.

 

 

NA VRH